Galaxy SMaSH IPA

En sen bryggdag (kväll?) med start runt 18:00. Dags att testa den omtalade humlen Galaxy från Australien. Humlen ska tydligen vara sjukt smakrik och aromatisk med hela 13,5% alfasyra. Nåja, vi testar den och kör en SMaSH (Single Malt and Single Hop) på den tillsammans med Marris Otter.

Obligatorisk bryggöl.

Bryggdagen börjas med att köra upp 17 liter vatten samt 12 liter lakvatten. Tidigare erfarenheter visar att detta funkar bra tillsammans med Brewdogen för att få ut 20 liter i jäskärlet.

Mäskar på 67 grader i 60 minuter men drar upp tempen till 73 grader de sista 10 minutrarna.

Rinner igenom helt OK denna gången vid mäskningen.
12 liter lakvatten ska igenom malten. Allt det goda ska ner i kärlet.
Galaxy. Luktar grapefrukter – detta kommer bli spännande att smaka!

Jag måste göra något åt den där hop-spidern jag köpte. Den går för långt ner i koket och är nästan bara “optimal” med kylelementet i de sista 15 minuterna. Löste det temporärt med gummiband – inte snyggt, men fungerar. Det andra som jag måste lösa till vår/sommaren är en fläkt till garaget. Att öppna garagedörren var 15 minut är inte ett hållbart alternativ, även om det fungerar hyfsat. Men det kan ju bli en ca -30 här uppe och ja – inte hållbart som sagt.

Kylning + pitch efter ett fint kok. Första gången med “levande” jäst istället för frystorkat vilket ska bli spännande. Ingen förkultur dock eftersom jag inte äger utrustning eller kunskaper för det men denna ska gå att pitcha som den är. OG hamnade på ca 1.060 – prick på!

Uppdaterar efter jäsning vid flaskning.

19 januari – cold crash och flaskning

Cold crash i Norrbotten. Just nu -25 grader ute.

Flaskning är som vanligt en tråkig affär, men det intressanta är att jag hamnade på ett FG på 1.012 – 8 pinnar lägre än vad jag skulle hamnat på enligt original recept. Detta drar upp alkoholhalten ett bra snäpp

Däremot gör det ingenting i sammanhanget, jag gissar att min fullständiga brist på temperaturkontroll kan ha något med det hela att göra – eller kanske metoden som jag brygger skiljer sig från den som stod listad i originalreceptet.

Galaxy SMaSH IPA

Batch size

20 liter

Boil size

23 liter

Boil time

60 minutes

Grain

Name

Amount (kg)

Marris Otter Extra pale
5kg

Hops

Name

Amount (g)

When

Time

Galaxy
28
Boil
60
Galaxy
28
Boil
10
Galaxy
14
Boil
5
Galaxy
30
Dry hop
10 days

Additives

Name

Amount

When

Time

ph5 stabilizer
16g
Mash
60
Protafloc
1ml
Boil
15

Mash steps

Step

Time

Temp

Initial mash
60
67°
Mash out
10
73°

Yeast

Name

Amount

WLP041 Pacific Ale
1 pkt

Targets

Expected OG

Expected FG

Calculated ABV

1.060
1.012
6.3 %