Lazy sunday IPA – utrensningsbatchen

Har en massa slattar humle, så tänkte tanken om man inte skulle rensa ut skafferiet lite av det som finns hemma. Blir min go-to batch av IPA och härmed den fjärde iterationen av den.

Lite testar denna gång, dels med att försöka få igång mitt vatten lite bättre som kommer ur kranen. Frågade kundtjänst på Pireva och fick ut en vattenanalys efter ett par dagar. Enkelt och självklart.

Det som vattenanalysen säger är att jag saknar kalcium. Ganska rejält med kalcium. Ska försöka bättra på den upp till 150 ppm tänkte jag men när jag la min beställning på övriga ingredienser så fanns bara kalciumsulfat. Kommer inte riktigt upp till de delar jag önskar utan att öka på andra delar som jag inte vill ligga för högt i. Blir alltså en del två till nästa bryggdag.

Det andra som ska testas är askorbinsyra vid jäsningen för att minimera oxidering. Yes, c-vitamin ska tydligen fungera och eftersom jag fortfarande flaskjäser och håller på är det något som ska testas. Ska även köra igång en whirlpool vid 80 grader också så kanske det rinner ner i jäshinken något bättre än vad det har gjort.

Måste kanske försöka hitta en mer finmaskig falskbotten till mashtunnan.

OG hamnade på 1.061, lite väntat eftersom jag lade till ett halvkilo vete i ekvationen också. Detta blir nog fin-fint. Skippade också protafloc och vips – det rann ned perfekt i hinken, inget meck. Protafloc = skit confirmed?

Lazy sunday IPA – utrensningsbatchen

Batch size

20 liter

Boil size

26 liter

Boil time

60 minutes

Grain

Name

Amount (kg)

Pale ale malt (Viking)
4.5kg
Cara pils
230g
Wheat
500g
Cara/dext 40L
230g

Hops

Name

Amount (g)

When

Time

Nugget
10
Boil
60
Simcoe
28
Boil
10
Centenniel
14
Boil
10
Citra
14
Boil
10
Simcoe
16
Boil
5
Centennial
21
Boil
5
Citra
26
Boil
5
Citra
62
Dry-hop
7 days

Additives

Name

Amount

When

Time

Kalciumsulft
6g
60
mash
Askorbinsyra
2g
start
jäsning

Mash steps

Step

Time

Temp

Mash
60
67°

Yeast

Name

Amount

Safale US-05
1 pkt

Targets

Expected OG

Expected FG

Calculated ABV

1.061
1.012
6.43125 %